Цёпла і… салодка

Цёпла і… салодка

Святлана БЯЛЯК.
Фота аўтара.
Не паспелі хлебаробы сабраць ураджай зерневых, як надышоў час уборкі салодкіх каранёў. На буракапрыёмных пунктах усіх чатырох перапрацоўчых прадпрыемстваў краіны (у Гарадзеі, Скідзелі, Слуцку, Жабінцы) створаны запас сыравіны на некалькі сутак, што дазволіла пачаць чарговы “салодкі” сезон у першыя дні верасня.
Не выключэнне і ААТ “Жабінкаўскі цукровы завод”. У паветры ўжо разносіцца салодкі пах жому і патакі.
— Сёлета на Жабінкаў-шчыне сыравіну для мясцо-вага завода плануецца ўбіраць на 1220 гектарах, — каменціруе першы намеснік старшыні райвыканкама Аляксандр Кучынскі. — Па распрацаваным графіку мы пачнем капаць буракі з 20 верасня. Для гэтага ў раёне дастаткова спе-цыялізаванай тэхнікі. Напрыклад, буракаўбо-рачныя камбайны ёсць у ААТ “Мацеевічы” (“Rоpa”), “Рагазнянскі” і “Арэпічы” (“Кляйнэ”), “Вазнясенскі” і “Рагазнянскі” (“Холмер”). Цукровы завод, як звы-чайна, дапамагае тэхнікай, каб даставіць ураджай на перапрацоўку. Запланавана падключыць таксама вялікагрузныя машыны ААТ “Жабінкаўская сельгастэхніка”. Кадраў і тэхнікі хапае.
Што можна сказаць аб ураджаі? Летась з кожнага гектара ў раёне накапалі 570-580 цэнтнераў з гектара і здалі на буракапрыёмны пункт каля 70 тысяч тон, яшчэ 10 тысяч тон вырасціла фермерская гаспадарка “Бярозка”. Ці паўторым поспех мінулага года, пакажа час. Пакуль віды на ўраджай неблагія, асабліва на палях “Вазнясенскага”, “Жабінкаўскага” і “Маце-евічаў”. Улічваючы нядаў-нія дожджыкі, бацвінне зноў пачало адрастаць, што спрыяе прыросту масы кораня, таму непасрэдна перад уборкай ураджайнасць можа “падрасці”.
А пакуль на наш завод спяшаюцца вялі-кагрузныя аўтамабілі і вагоны з салодкай сыравінай, якая вырасла на палях Кобрынскага, Баранавіцкага, Ляха-віцкага, Камянецкага, Драгічынскага, Пінскага, Пружанскага і Столінскага раёнаў. Аддача палёў розная — ад 263 да 429 цэнтнераў з гектара. На Жабінкаўшчыне гэтая лічба, мяркуецца, будзе не ніжэй за 500.

Popularity: 1%

Top